www.resevalci.org Seznam forumov www.resevalci.org
.: forum reševalcev v zdravstvu Slovenije :.
 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Sprememba statuta Zbornice - JAVNA OBRAVNAVA do 30. okt

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    www.resevalci.org Seznam forumov -> Sekcija reševalcev v zdravstvu
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
igor
Administrator foruma


Pridružen/-a: Pon Avg 2003 0:43
Prispevkov: 545
Kraj: RS slovenske Istre - Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 23, 2007 4:03 pm    Naslov sporočila: Sprememba statuta Zbornice - JAVNA OBRAVNAVA do 30. okt Odgovori s citatom

Spostovani, na zadnjem sestanku Upravnega odbora, Odbora regijskih društev in odbora strokovnih sekcij je bil predstavljen predlog novega Statuta, ki ga najdete na dnu tega dopisa.

Vsak lahko poda komentar, ki pa se mora nanašati na točno določen člen mora vsebovati komentar člena in predlog spremembe z obrazložitvijo. Vaše pripombe naslovite na Statutarno komisijo do vključno 30. 10.. Za lažje razumevanje predstavitve dopolnil vam posredujem tekst ki je bil podan na skupni seji 16.10.2007.

================================================

Predstavitev predloga statuta Zbornice-Zveze 16.10.2007

KAJ NAM PRINAŠA NOV STATUT ZBORNICE ZDRAVSTVENE IN BABIŠKE NEGE SLOVENIJE – ZVEZE STROKOVNIH DRUŠTEV MEDICINSKIH SESTER, BABIC IN ZDRAVSTVENIH TEHNIKOV SLOVENIJE?


Na pobudo upravnega odbora Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije je statutarna komisija Zbornice-Zveze v mesecu maju pričela z aktivnim delom na pripravi novega predloga statuta Zbornice-Zveze. V tem času se je statutarna komisija Zbornice-Zveze sestala na šestih (6) rednih sejah, na katerih je med drugim obravnavala 121 predlogov s strani medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov ter pripravila predlog statuta Zbornice-Zveze, katerega je upravni odbor obravnaval na dveh (2) rednih sejah. Predlog statuta je bil posredovan na Upravno enoto Ljubljana, kjer smo tudi opravili razgovor in ga uskladili z njihovimi zahtevami. Po uskladitvi na Upravni enoti Ljubljana je sledil uskladitveni razgovor na Ministrstvu za zdravje Republike Slovenije.In kaj nam prinaša nov predlog statuta Zbornice-Zveze?

Preambula predloga statuta Zbornice-Zveze se je preoblikovala v skladu z obstoječo zakonodajo v Republiki Sloveniji. Spremembo je doživelo ime krovne organizacije-v drugem delu se je za besedo Zveza dodala beseda strokovnih društev. Zakon o zdravstveni dejavnosti, ki pravi, da se javno pooblastilo podeli zbornici ali strokovnemu združenju smo upoštevali, saj imamo v nazivu krovne organizacije besedo Zbornica.

V 1. členu so se regijska društva preimenovala v strokovna društva, saj delujejo na strokovnem področju zdravstvene in babiške nege. Vnesla se je organizacijska oblika delovanja fizičnih članov, ki bodo lahko v prihodnje delovali v obliki aktiva. Aktiv fizičnih članov sestavljajo medicinske sestre, babice in zdravstveni tehniki, ki niso člani strokovnih društev.

2. člen je doživel dopolnitev v prvem odstavku, kjer smo natančneje definirali zgodovinska izhodišča krovne organizacije. Iz prvega člena smo v drugi člen prenesli in dopolnili delovanje Zbornice-Zveze.


V II. Poglavju smo definirali poslanstvo, namen in cilje ter v naslednjem poglavju naloge Zbornice-Zveze. Nekatere naloge smo posodobili in dopolnili, glede na aktualnost časa.

Spremembo je doživelo V.poglavje, kjer smo definirali kdo sestavlja članstvo Zbornice-Zveze. Na novo smo dodali peti (5) člen, kjer smo navedli, kdaj preneha članstvo strokovnemu društvu in kdaj fizični osebi.

V naslednjem, šestem poglavju smo ORD in OSS preimenovali v odbor strokovnih društev in odbr strokovnih sekcij.

Generalnega sekretarja, kot izvršni organ Zbornice-Zveze smo preimenovali v izvršnega direktorja, kar je v skladu s smernicami Mednarodnega sveta medicinskih sester – ICN.

Pri nalogah skupščine smo dodali, da sprejema pravilnik o volitvah in imenovanjih. Razširila se je sestava skupščine, ki po novem šteje 101 člana in dodala se je dikcija, da so poslanci imenovani za vsako skupščino posebej. Odbor strokovnih sekcij je dobil v skupščini 9 članov, eden izmed njih mora biti predstavnik sekcije medicinskih sester – babic. Dva poslanska mesta sta bila dodeljena aktivu fizičnih članov. V statut se je vnesel tudi rok, kdaj morajo poslanci prejeti delovno gradivo za zasedanje skupščine.

Spremembo je doživel upravni odbor, ki po novem predlogu šteje deset (10) članov. V upravnem odboru eno mesto pripada strokovni sekciji medicinskih sester – babic in eno mesto poklicni skupini zdravstvenih tehnikov.

Pri koordinatorjih dejavnosti se poenoti mandat in traja po novem 4 leta, brez možnosti ponovitve.

Spremenilo se je tudi minimalno število, ki je potrebo, da se lahko ustanovi strokovna sekcija in sicer s 50 na 30.

V predlogu statuta Zbornice-Zveze se na novo doda člen, ki opredeljuje aktiv fizičnih članov. Aktiv fizičnih članov je organizacijska oblika delovanja medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov, ki ne želijo biti člani strokovnih društev, želijo pa biti člani Zbornice-Zveze.

Nacionalna koordinacija, kot posvetovalni organ predsednice Zbornice-Zveze je doživel dopolnitev sestave.

Članom delovnih teles, odborov in komisij je bil določen štiri (4) letni mandat z možnostjo enkratne ponovitve.

V VIII. poglavju je spremembo doživela višina članarine, ki se je v predlogu zvišala za 0,1% od bruto plače ali prejemka. S tem ukrepom bo omogočeno, da bo Zbornica-Zveza lažje poslovala in razvijala nove razvojne dejavnosti. V 46.členu je na novo definirana razdelitev članarine in sicer:

- Članarina, ki jo plačujejo člani strokovnih društev se deli: 45% strokovnim društvom, 5% v sklad za izobraževanje in 50% ostane za delovanje Zbornice-Zveze.

- Članarina, ki jo plačujejo fizični člani se deli: 5% gre v sklad za izobraževanje in 95% ostane za delovanje Zbornice-Zveze.

Ob koncu bi vas seznanil, da bo javna razprava potekala v času od danes tj. od 16.10. do 30.10.2007. Statutarna komisija prosi, da predloge posredujete pisno in da v predlogu navedete, na kateri člen oporekate, nato navediti predlog dikcije člena in utemeljitev vašega predloga. V kolikor predlogi ne bodo posredovani v skladu z navedenim navodilom, statutarna komisija predlogov ne bo upoštevala. Pregled pripomb na predlog statuta Zbornice-Zveze bo statutarna komisija zaključila do 11.10.2007 in dokončno oblikovani predlog statuta Zbornice-Zveze posredovala v potrditev na UO Zbornice-Zveze in nato na redno skupščino Zbornice-Zveze.


Predsednik statutarne komisije Zbornice – Zveze

Boris Miha Kaučič, dipl. zn., univ. dipl. org.

================================================

PREDLOG STATUTA

V primeru tezav z odpiranjem datotek priporocam:
- nastavite kazalec miske na povezavo
- pritisnite desni gumb na miski
- izberite "Shrani kot" oz. "Save target as"
- v pogovornem oknu, ki se vam bo odprlo izberite lokacijo0 kamor zelite shraniti .pdf datoteko
- datoteko poiscite na vasem trdem disku in si jo oglejte
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    www.resevalci.org Seznam forumov -> Sekcija reševalcev v zdravstvu Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group